De huidige WRM-pas die nog in gebruik is, maar die vervangen wordt en in een aantal gevallen al is door een nieuwe pas met pasfoto.
De huidige WRM-pas die nog in gebruik is, maar die vervangen wordt en in een aantal gevallen al is door een nieuwe pas met pasfoto.

WRM-cursist kan sinds 1 augustus uur stage lopen bij CBR

Algemeen

Het heeft door corona even geduurd, vier maanden om precies te zijn, maar op 1 augustus is het CBR gestart met de WRM-stage. Haast was ook niet geboden,m want "De WRM-stage betreft slechts een zeer klein onderdeel in de gehele opleiding tot rijinstructeur en werd om die reden niet als essentieel gezien", laat het CBR onder andere weten.

De stage bij het CBR bestaat uit één uur meerijden tijdens een examen of tussentijdse toets en is sinds 1 april, de datum dat de nieuwe WRM-wetgeving van kracht werd, verplicht onderdeel van de algehele stage die iemand die de WRM-opleiding volgt na het afronden van examenfase 1 en 2 moet volgen. Maar dat zat er vanwege corona niet in. Op vragen van Rij-instructie antwoordt het CBR het volgende: "

"De ingangsdatum voor de WRM-stage lag midden in de periode waarin de dienstverlening van het CBR was stopgezet. Na de opstart in mei heeft het CBR ervoor gekozen om alleen in uitzonderlijke gevallen met meer dan 2 personen in het examenvoertuig plaats te nemen. Dit om het risico op besmetting zoveel als mogelijk te voorkomen. Uitzonderingen die gemaakt zijn betrof situaties waar het van belang was voor de beroepsuitoefening (denk aan het examen voor directiechauffeur) of de continuïteit van de dienstverlening van het CBR (de opleiding van nieuwe examinatoren). De WRM-stage betreft slechts een zeer klein onderdeel in de gehele opleiding tot rijinstructeur en werd om die reden niet als essentieel gezien. Het ministerie heeft vervolgens coulance verstrekt aan het IBKI waardoor de opleiding wel afgerond kon worden ondanks het niet voltooien van de stage. Vanaf 1 augustus staat het CBR een derde persoon in de auto in het kader van de WRM-stage weer toe."

Niet vergeten

Het CBR spreekt meteen ook tegen dat het niet zo is dat het CBR in alle hectiek rond de herstart na de coronacrisis de stage 'vergeten' was aan te bieden. "Het CBR heeft een bewuste keuze gemaakt om bij de opstart van de dienstverlening eind mei zeer voorzichtig te werk te gaan en alleen wanneer er een noodzaak was om met meer dan 2 personen in een auto te zitten dit ook te doen. Dit is ook gedeeld met de branche. Vervolgens is er een stappenplan gemaakt op welke momenten het CBR deze richtlijn zou versoepelen. Ook dat is gedeeld met de branche. Conform dat stappenplan zou het CBR vanaf 1 augustus weer een derde persoon toelaten in het kader van de WRM-stage. Dat gebeurt ook vanaf die datum. De andere versoepelingen die vanaf 1 augustus gepland stonden hebben we vooralsnog opgeschort vanwege het opleven van het virus en het oplopende aantal besmettingen in Nederland. Het CBR blijft zeer voorzichtig in het toelaten van meer personen in een auto ter bescherming van medewerkers, kandidaten en opleiders." 

Niet veel om het lijf

Het stageonderdeel heeft overigens niet gek veel om het lijf. De stage bestaat eruit dat de cursist een examen of toets bijwoont en dat is het wel zo'n beetje. Het vergt van de examinator ook amper tijd. "De examinator tekent het stageformulier na afloop als bewijs van het bijwonen", noemt het CBR de enige tijdspanne die hiermee gemoeid is.

Niet vreemd

Dat de stagiair(e) ook een mondkapje dient te dragen is evident en de instructeur mag niet meerijden tijdens het examen. Dus: wel een vreemde achterin mee, maar de eigen instructeur niet. Is dat niet vreemd, leggen we het CBR voor? "Nee, dit is niet vreemd. De leerling, instructeur en de stagiaire maken hier samen afspraken over. Het is daarbij aannemelijk dat de stagiaire ook bekend is bij de leerling. CBR staat buiten de afspraken die hierover gemaakt worden." 

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 12 uur geleden 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16