Afbeelding

Kennis Nederlandse automobilisten over verkeersregels in het buitenland is belabberd

Algemeen

De kennis van Nederlandse automobilisten over de betekenis van verkeersborden en de regels in het verkeer in het buitenland is belabberd.

Dat blijkt uit de ANWB Vakantie Verkeersquiz met vragen over zes populaire autovakantielanden, die in 2019 en 2020 door in totaal meer dan 120.000 Nederlanders werd ingevuld.
De deelnemers konden kiezen uit verkeersvragen over Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en België. Elke quiz bevat tien vragen over verkeersregels en -borden, maar ook over bijvoorbeeld milieuzones, tolstations en tankstations. De tests werden slecht tot zeer slecht gemaakt. De best gemaakte quiz was Frankrijk: 28% van de respondenten maakte ‘slechts’ vijf fouten of meer. De slechtst gemaakte quiz was verrassend genoeg Duitsland: 58% maakte 5 fouten of meer.

Dat Nederlanders niet elk verkeersbord of van Nederland afwijkende verkeersregel in hun vakantieland kennen, is logisch. Veel mensen gingen dan ook de mist in bij vragen over minder bekende regels en borden. De vraag over een Italiaans bord voor een ‘verplichte minimumsnelheid’ werd door 88% (!) van de deelnemers verkeerd beantwoord.

Maximumsnelheid struikelblok

Zorgwekkender is dat vragen die direct gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid of de kans op eventuele overtredingen ook slecht werden gemaakt. Zo blijkt de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom vaak een struikelblok: in Duitsland (49% fout), België (70% fout), Spanje (60% fout), Frankrijk (76% fout) en Oostenrijk (60% fout) maken vele Nederlanders kans op een boete óf rijden ze juist te langzaam.

Opvallend is het gebrek aan kennis over voorrangsregels in het vakantieland. Zo zijn de lokale varianten op onze haaientanden amper bekend: van Frankrijk kent 21% ze niet, en de Duitse (87% fout) en Spaanse varianten (80% fout) zijn al helemaal onbekend. Nederlanders weten dus niet goed bij welk type markering ze voorrang moeten verlenen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Ook bij het tanken kan men de mist in gaan. In Italië loopt 22% van de respondenten kans op een dure tankbeurt met bediening bij een zogenaamde Servito-pomp (soms 50 cent meerprijs per liter...) En 11% van de Frankrijk-gangers denkt dat Gazole (diesel) gewone benzine of E10 is.

Bereid je voor

De ANWB raadt aan om voor vertrek de verkeersregels van je vakantieland (of landen die je passeert) door te nemen. Hier vind je uitgebreide informatie  over verkeersregels in 33 Europese landen.

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 21 uur geleden
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1