Logo rij-instructie.nl
CBR
CBR (Foto: Hans Peijs)

'Bij CBR moet schoon schip worden gemaakt'

De vorige CBR-directies plus hun staf staan er bij Pier Eringa niet best op. Het CBR heeft een ICT-probleem weet iedereen, maar dat niet alleen. Er zijn veel meer problemen. Zo is bijvoorbeeld ook de werkcultuur niet al te best. Voor de huidige directie onder leiding van Alexander Pechtold is er maar één conclusie: de achterstanden wegwerken, schoon schip maken en een cultuuromslag bewerkstelligen.

Dit stelt Pier Eringa vandaag in een artikel in De Telegraaf. Eringa, nu manager bij Transdev, kreeg van minister Van Nieuwenhuizen de opdracht onderzoek te doen naar  het reilen en zeilen binnen het CBR. De conclusies zijn vernietigend naar de voorgaande directies en een dwingend appel op de huidige directie. "De nieuwe directie en het nieuwe divisiemanagement zijn al bezig de bakens te verzetten en intern begint er een andere wind te waaien. Zij hebben echter te maken met een flinke belemmerende last van het verleden en hebben tijd en manoeuvreerruimte nodig. Ze hebben recht op een ‘schone lei’ maar moeten er wel voor waken niet zelf onderdeel te worden van ingesleten patronen, want ze moeten deze juist doorbreken”, laat Eringa aan de minister weten.

Een paar alles zeggende citaten:
"Onder de vorige directie is een onverstandige combinatie van besluiten genomen (tegelijk digitaliseren, reorganiseren en concentreren). Bij de uitvoering daarvan heeft het management steken laten vallen."

"Er zit binnen het CBR veel praktijk- deskundigheid, die uitermate nuttig gebruikt kan worden bij veranderingen en verbeteringen. Maar dan is het wel belangrijk dat er niet alleen naar suggesties van medewerkers wordt geluisterd, maar dat er ook iets mee wordt gedaan."

"De huidige focus op het wegwerken van de achterstanden is begrijpelijk, maar te eenzijdig. Die focus komt mede door de druk van de politiek en de publieke opinie en wordt onvoldoende gedempt door het ministerie. Dat moet dus anders om de weg naar voren samen in te slaan.”

Meer berichten