Afbeelding

Rijbewijs halen wordt duurder door corona

Algemeen

Het halen van een rijbewijs wordt duurder. Er is een reële kans dat het CBR de kosten voor het afrijden gaat verhogen en het is aannemelijk dat veel rijschoolhouders als gevolg van de coronacrisis de lesprijzen zullen verhogen. Die laatste verwachting spreekt Jos van Zuylen, voorzitter van de VRB, uit bij nieuwszender BNR. Hij vindt een prijsverhoging 'vrij logisch.'

Het CBR noemt prijsstijgingen 'reëel'. "Alles lag stil, ondertussen liepen de normale kosten gewoon door. Denk aan kosten voor huisvesting, personeel en auto's", heeft Nathalie Dingeldein van het CBR tegen BNR gezegd.

Van Zuylen weet niet of veel rijschoolhouders de prijs zullen verhogen en ook weet hij in dat geval niet met hoeveel (als voorzitter van een brancheorganisatie mag hij daar zijn leden ook niet over adviseren), maar uit geluiden uit de branche maakt hij op dat er beweging is. Het is allemaal het gevolg van de maatregelen die rijschoolhouders moeten nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
"Er mogen nu maximaal twee personen in een lesauto zitten. Na elke les moeten ze de auto tien minuten luchten. Daardoor kan per dag al snel een uur minder les worden geven. Dat kost voor een eenmanszaak verhoudingsgewijs evenveel als voor grotere rijscholen", aldus Van Zuylen. "We hebben al een aantal keer aan het ministerie gevraagd hoelang het verbod op meer dan twee mensen in een auto van toepassing blijft. Als daar een einde aan komt, blijven de extra kosten beperkt. Dan hoeft de prijs ook niet zo ver omhoog."

Eerder al liet Jos Post, voorzitter van brancheorganisatie LBKR weten dat een een stijging van de lesprijs met 10 procent logisch zou zijn.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2