Afbeelding
Foto: Hans Peijs

125 examinatoren uit de running; inlopen achterstand duurt zeker een jaar

Algemeen

Het CBR staat voor een extra grote uitdaging omdat 125 examinatoren momenteel niet werken. Dit heeft algemeen directeur Alexander Pechtold  vanochtend verteld bij het NPO 1-radioprogramma Spraakmakers. Pechtold verwacht dat hierdoor de opgelopen achterstand zeker niet binnen een jaar zal zijn weggewerkt. Bovendien hoopt hij dat deze crisis aanleiding is om de kwaliteit in de rijscholenbranche te verbeteren. 

Normaal gesproken neemt het CBR 14.000 examens per week af, maar nu zijn dat er rond 4.000. Hiervoor zijn twee redenen. De eerste is dat als gevolg van de anderhalve meter maatschappij de helft minder theorie-examens worden afgenomen en een andere is de grote ziektegolf onder examinatoren. Pechtold heeft hiermee te dealen en waakt ervoor om zijn medewerkers over de kling te jagen. "De gezondheid van onze medewerkers gaat voor alles", zei hij. Dit betekent echter wél, zeker gezien het stuwmeer van 300.000 examens die als gevolg van de corona-crisis moesten worden gecanceld, dat de wachttijden voor examens niet snel korter worden. Dit zal zeker een jaar duren, is de verwachting.

Kwaliteit
Presentatrice Ghislaine Plag heeft haar oor ook te luisteren gelegd bij Ruud Rutten, voorzitter van de FAM. Hij heeft haar onder andere verteld dat ook het gemiddelde slagingspercentage van ongeveer 50 procent niet meewerkt. Ook Pechtold heeft daar zijn bedenkingen over en hoopt dat de branche de crisis zal aangrijpen voor een verbeterslag. ''Never waste a good crisis", is een uitspraak van Winston Churchill en Pechtold zit helemaal op die lijn want hij ziet zorgelijke tendensen. "Toen de corona-crisis begon zag je dat de goede rijscholen meteen stopten met lesgeven, maar er waren ook cowboys die tot de laatste minuut doorgingen. Dat is best zorgelijk", aldus Pechtold, die liet weten met de branche in overleg te zijn om een kwaliteitsslag te maken.

Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 uur geleden 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5
Beeld dient ter illustratie, dit is niet de rijinstructeur die onlangs beboet is dor de Geschillencommissie Rijopleidingen.
'Koffie drinken tijdens instructie is niet wenselijk, want oplettendheid kan daardoor afnemen' 10 apr, 12:22 21