Logo rij-instructie.nl
Foto: Hans Peijs

Rijschoolhouders die CBR-systeem onnodig bezet houden, worden 24 uur geblokkeerd

Het CBR is de afgelopen corona-crisis meer dan 35 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Dai zei CBR-directeur Alexander Pechtold afgelopen vrijdag op BNR. Het blijkt een berekening met de natte vinger ("Elke week dat we stil liggen kost 3 miljoen euro, dat zijn nu zeven weken, en daar komt dan nog het een en ander bij") maar 21 of 35 miljoen: het blijft een hoog bedrag.
Ook zei Pechtold dat rijschoolhouders die het systeem onnodig bezet houden, voor 24 uur worden geblokkeerd.Het gaat om 300.000 examens die zijn uitgesteld, waarbij het gaat om alle soorten examens. En uiteindelijk is het de belastingbetaler die betaalt, liet Pechtold weten.

Inmiddels is het CBR weer gestart met het afnemen van examens, waarbij de huisregels zijn aangepast. 'We stellen onder andere een mondkapje ter beschikking voor de examinator en de klant:, aldus Pechtold. Ook is het CBR samen met TNO nog steeds bezig om te zien of er een flexibel scherm in de auto kan komen. Ook de RDW is hierbij betrokken en die organisatie heeft inmiddels laten weten dat een flexibel scherm de voertuigveiligheid niet ten goede komt. Binnen enkele weken wordt bekend of er toch nog een flexibel scherm te vinden is dat aan alle kanten deugt.

Pechtold zei dat de grootste uitdaging momenteel ligt bij de ICT-afdeling en verder zei hij dat hard wordt opgetreden tegen 'boefjes.' "Als we zien dat iemand alleen maar het systeem bezet houdt, dan hebben we daar wat op gevonden. Als je wel op het systeem zit en niet actief bent en niet reageert op onze waarschuwingen, dan blokkeren we je voor 24 uur."
   

Meer berichten