"Ik ben langzaam maar zeker gegroeid." Foto: Hans Peijs

Ruud Rutten wenst: 'Een rijschoolbranche 2.0 met één sterke organisatie en een gezonde lesprijs'

Algemeen

Ruud Rutten ergert zich dood aan rijscholen die nu al weer met 'corona-aanbiedingen' komen terwijl het beroepsverbod voor de rijinstructeur nog lang niet is afgelopen. Hij hoop dat de branche zichzelf uitvindt met goede rijscholen die en gezond lestarief berekenen.

Rutten schrijft dit in een open brief die hij aan Rij-instructie heeft gestuurd. Hieronder staat de tekst:

"Tijdens de wat mij betreft veel te stille paasdagen ga je automatisch weer zitten denken over het Corona virus en hoe nu verder. Wat mij enorm opvalt is de vele discussies op sociaal media. Positieve discussies wat mij betreft. Het valt me op hoe iedereen elkaar helpt en tipt met de tientallen problemen waar we met zijn allen tegenaan lopen. Grote rijschool, kleine rijschool, zzp er maakt niet uit, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het verdomde corona-schuitje. Het doet me goed te lezen hoe we elkaar helpen met de diverse mogelijkheden om steun van de overheid te krijgen. Of wanneer kom ik wel of niet in aanmerking voor deze steun. Maar ook de hulp van de overheid na de noodkreet van de brancheorganisaties en diverse andere organisaties geeft hoop. Ook het feit dat veel opleiders al binnen een week geld op hun rekening hadden staan, geeft hoop. Hoop die we de komende tijd hard nodig hebben. Maar ik schrok wel oprecht toen ik de lijst met beroepen zag en moest concluderen dat wij als opleiders in de verkeersveiligheid nog onder bijvoorbeeld de seksbranche gepositioneerd stonden."

"Dit betekent dat er wat mij betreft nog veel werk aan de winkel is. Wat mij betreft moet dit in de toekomst echt anders. Ik ben ervan overtuigd dat we vele malen beter voor de dag kunnen komen als branche dan we nu doen. Laten we leren van deze crisis. Ja laten we samen starten aan een 'Rijschoolbranche 2.0'. Zodra wij weer aan de slag kunnen moeten wij er ook van overtuigd zijn dat we bij een volgende crisis (die er beslist ooit weer komt) beter voorbereid zijn. Hoe doen we dat dan? Het antwoord: met een fatsoenlijk lestarief. Een tarief waarvan ik kan leven, mij verzekeren, een pensioen kan sparen en een appeltje voor de dorst of crisis kan wegleggen. Dit gaat echt niet gebeuren als we zo dadelijk weer losgaan met aanbiedingen en gratis producten. Dit gaat weer niet lukken als we elkaar blijven aanvallen en tegenwerken."

"Ik ben ervan overtuigd dat de moeilijkste tijd van de corona-crisis pas komt op het moment dat iedereen weer start met zijn dagelijkse bezigheden. Maar let op. Dan houdt ook de overheidssteun op, maar je omzet- en loonbelasting en leaseverplichting moeten weer tijdig betaald worden. Je kandidaten hebben mogelijk nog geen werk of gaan de rijlessen uitstellen. Alleen volle agenda's en normale tarieven gaan ons weer op het juiste pad naar boven helpen."

"Laten we nu met zijn allen flink zijn niet alleen in het ondernemen of overleven. Maar vooral ook in het doorpakken met SAMEN. Want de afgelopen weken hebben wij laten zien dat het kan. We hebben samen geknokt en knokken nog. FAM, VRB, LBKR, BOVAG, CBR, I&W, maar ook RST en lokale rijschoolverenigingen hebben aangetoond dat het kan. Ik ben ervan overtuigd dat wij toe zijn aan een grote en sterke organisatie die onze belangen behartigt en opkomt voor onze branche, net als in vele andere branches."

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1