Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Lesgeven aan eigen kinderen valt ook onder lesverbod

Algemeen

Lesgeven aan kinderen uit je eigen gezin, mag dat wel of niet? Daarover is een discussie ontstaan op internet. Maar de regels zijn heel helder: er geldt een algemeen op het geven van rijles, voor alle categorieën, en dus mag het niet. Wie het toch doet, riskeert een geldboete van 4.000 euro.

Je kon er eigenlijk op wachten dat rijinstructeurs mogelijkheden zouden zoeken om onder het verbod uit te komen. En op Facebook ontstond er meteen een levendige discussie over. Maar los van de vraag of je het wel moet willen (er bestaat ook zoiets als een morele plicht), mag het gewoon niet. Lesgeven aan iedereen is verboden en geldt voor alle categorieën, punt uit.

Geen enkele vorm

Irma Brauers, secretaris van de VRB, zegt er het volgende over: “Omdat het een beroepsverbod is, mag je geen enkele vorm van rijonderricht geven. We hebben dit direct bij het instellen van de maatregel kortgesloten met het ministerie van I&W. Diverse andere partijen hebben geprobeerd om dit aan te vechten, maar kregen nul op rekest. Daarom zie je overal dit soort vragen voorbijkomen."

Heel simpel

De situatie is volgens haar heel simpel: “We vallen in de categorie contactverboden. Hetzelfde speelde bij motor- en bromfietsrijlessen: ook toen is heel duidelijk dit antwoord gegeven. En terecht, want hoe ver wil je gaan? Kinderen van partners? Kinderen van mensen met gedeeld ouderschap? Huisgenoten? Nog afgezien dat het niet te handhaven is... je moet het niet willen. Je moet al voorzichtig zijn als je met de lesauto rijdt met je eigen vrouw achter het stuur. Of met je kind die een rijbewijs heeft, dan word je al gesignaleerd.”
Haar advies is dan ook helder: “Haal dat lesbord met de L van de auto om alle schijn tegen te gaan. Je hoeft natuurlijk niet de belettering van de auto te halen, maar je moet je ervan bewust zijn dat je onder een vergrootglas ligt. En niet alleen bij collega’s. Het publiek weet het nu ook grotendeels.”

Het mag niet

Voor Jos Post, voorzitter van de LBKR, is het allemaal niet zo moeilijk. “Heel simpel: het mag gewoon niet. Er is een verbod op rijles geven en dat geldt ook nog eens voor alle vormen.”
BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens is al net zo duidelijk: “Als je dit doet, ga je volledig voorbij aan je eigen verantwoordelijkheid. En bedenk ook eens wat het doet met de uitstraling van jezelf en je bedrijf naar buiten toe. Het is om al die redenen bijzonder onverstandig.”

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1