Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Ouderen met e-bike gebruiken meer alcohol in verkeer dan andere oudere fietsers

Algemeen

Vooral 55-plussers die de (elektrische) fiets gebruiken, gebruiken wel eens met alcohol op aan het verkeer deelnemen. Afgelopen jaar stapte een kwart van hen met teveel alcohol op de fiets. Overall fietst 75 procent van de 55-plussers niet met teveel alcohol op. Senioren keuren over het algemeen teveel alcoholgebruik in het verkeer af. 

Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd n opdracht van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Senioren vormen een kwetsbare groep in het verkeer, ondanks dat ze zich niet onveiliger gedragen. In 2019 was tweederde van de 228 verkeersdoden tussen de 50 en 85 jaar. Bij het ouder worden neemt een aantal vaardigheden geleidelijk af. 

Langzamer herstellen
Verder herstellen mensen langzamer van letsel naarmate ze ouder worden en ook voor het afbreken van alcohol hebben 55-plussers meer tijd nodig dan jongere personen. Door lichamelijke veranderingen als gevolg van het ouder worden is er sprake van een hoger en langduriger bloed-alcoholgehalte.

Voor VVN was dit aanleiding om eens uit te vogelen hoe 55-plussers omgaan met alcohol in het verkeer. Onder andere blijkt dat 55-plussers redelijk goed weten hoeveel glazen alcohol zijn toegestaan. Toch hebben maar weinig 55-plussers kennis van de hoeveelheid alcohol van een standaardglas (gemiddeld 10 gram). 

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1