Logo rij-instructie.nl
Pechtold gaf onlangs ook uitleg over het CBR tijdens de jaarvergadering van de VRB.
Pechtold gaf onlangs ook uitleg over het CBR tijdens de jaarvergadering van de VRB. (Foto: )

Pechtold: Problemen CBR na zomer opgelost'

Na de zomer moet het CBR weer zorgeloos draaien, zijn alle problemen opgelost en functioneert alles weer zoals het hoort. Die belofte deed Alexander Pechtold, algemeen directeur van het CBR, gisteren bij Jinek. Verder vraagt de oud-politicus zich af of de politiek niet te veel vraagt van uitvoeringsorganisaties als CBR, Belastingdienst en UWV; allemaal organisaties waar de ICT piept en kraakt.

Het werd het CBR vorig jaar allemaal te veel en Pechtold kreeg alle ruimte om uit te leggen wat het probleem was. Het is een opeenstapeling van problemen. Aanleiding is dat een computersysteem waarmee makkelijk vast te stellen afwijkingen, bijvoorbeeld oogafwijkingen, kunnen worden vastgesteld zonder dat er een keuringsarts aan te pas komt veel ingewikkelder bleek dan verwacht. "Dat systeem gaat ons in de toekomst erg helpen", aldus Pechtold. Maar hu nog niet, integendeel.

Voorgangers

Hij verschuilt zich er niet achter, maar Pechtold was er niet bij toen de problemen ontstonden. Dat gebeurde onder zijn voorgangers, "met alle goede bedoelingen." Op 1 november vorig jaar trad hij aan - zijn wittebroodsweken zijn achter de rug - en het is er hem alles aan gelegen het CBR weer recht op koers te krijgen. "Want verkeersveiligheid staat bij ons voorop, laat dat duidelijk zijn", aldus Pechtold.

Spijtig

Tevens zei Pechtold het spijtig te vinden dat mensen met een verlopen rijbewijs door een aantal noodmaatregelen wel in Nederland mogen rijden, maar niet over de grens. Het gaat om 85.000 mensen die zich voelen gediscrimineerd. Of Pechtold dat snapte, luidde de vraag van Jinek. Ja,dat snapte hij wel, maar veranderen kan hij het niet. Personen die afhankelijk zijn van hun rijbewijs, zoals vrachtwagenchauffeurs en mensen die in de grensstreek wonen en werken, krijgen voorrang en verder is het eigenlijk vooralsnog zoals het is, liet hij blijken.

Vragen

In zijn vorige leven had ook Pechtold er een handje van om heel veel te vragen van uitvoeringsinstanties zoals het CBR, de Belastingdienst en UWV; allemaal organisaties met dezelfde ICT-problemen. Dit jaar komt hier een parlementaire enquête over en Pechtold zei het terecht vinden dat zijn ouwe vrienden, zoals Jinek het noemde, hem in zijn nek hijgen.
Met de wetenschap die hij de afgelopen maanden opdeed, vraagt hij zich oprecht af of er niet te veel wordt gevraagd van deze instellingen. "Een van de redenen dat ik solliciteerde naar deze functie was dat ook ik 14 jaar dit soort organisaties heb lastiggevallen met constant nieuwe regels. Deze uitvoeringsorganisaties zijn blijkbaar niet in staat om te zeggen dat ze iets niet kunnen of willen. Nu zie ik het van de andere kant en mag ik meedenken over oplossingen van problemen die politici bij hen over het hekje gooien. We verwachten steeds meer van deze organisaties en het is goed dat daar eens goed naar wordt gekeken."

Meer berichten