CBR
CBR Foto: Hans Peijs

'CBR heeft heel 2019 overal de afgesproken reserveringstermijnen gehaald'

Algemeen

We kunnen de reacties op social media alvast dromen, maar we melden het toch: "in 2019 voldeed het CBR het hele jaar door op alle 54 examenlocaties aan de afgesproken reserveringstermijnen. Dit betekent dat de eerste auto-examens altijd binnen 7 weken gereserveerd konden worden en de herexamens binnen 5 weken. CBR blijft hieraan werken en gaat daarom door met het opleiden van nieuwe examinatoren." 

Het staat er echt aldus in het nieuwsbericht met cijfers over 2019. Voor de veiligheid hebben we het maar even nagezocht en zeker aan het begin van het jaar werd de reserveringstermijn in veel gevallen niet gehaald. Met name Utrecht, Rijswijk en Amsterdam waren een probleem. Wel werden de problemen steeds minder.
In juni heeft het CBR in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de problemen nagenoeg zijn opgelost. "De normtijd van zeven weken wordt gemiddeld gehaald, maar wel zijn er een paar locaties waar het lek nog niet boven is", schreef de organisatie in een brief aan de Tweede Kamer.
Conclusie: rond de mededeling dat het CBR altijd en het hele jaar door de reserveringstermijnen hangt in elk geval een waas van: huh, hoe kan dat nou?

Ronkende cijfers
Puur cijfermatig heeft het CBR een topjaar gehad. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar werden meer examens afgenomen dan het jaar ervoor. In totaal verwerkte de organisatie het afgelopen jaar ruim 1,5 miljoen theorie- en praktijkexamens en toetsen, een stijging van bijna 3 procent ten opzichte van 2018.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 11 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2