Afbeelding

Turbo-kandidaten theorie scoren slechter op inzicht

actueel

Kandidaten die het theorie-examen afleggen nadat ze een 'turbocursus' hebben gevolgd, scoren  aanzienlijk slechter op met name het aspect inzicht dan kandidaten die geen 'kunstjes' hebben aangeleerd. Mede hierom heeft het CBR afgelopen november de theorievragen aangepast en er meer inzicht-vragen in aangebracht.

Dit vertelde Jaap Breur, stafmedewerker Kennis en Kwaliteit bij het CBR, afgelopen vrijdag bij de algemene ledenvergadering van de VRB. Daartoe aangespoord door vragen uit de zaal, vertelde Breur dat het CBR turbo-opleidingen niet kan verbieden (in Nederland is er nu eenmaal vrijheid van onderwijs zei hij), maar het CBR wil wel dat kandidaten pas slagen voor het examen als ze ook de cruciale onderdelen, zoals voorrangsregels, beheersen en niet alleen de feitjes uit het hoofd geleerd hebben.
Breur zei verder er veel waarde aan te hechten dat kandidaten een gedegen theorie-opleiding volgen. "Wij zullen er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om ervoor te zorgen dat we leerlingen bieden wat ze nodig hebben. Dat is onderwijs, kennis en inzicht." 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 9 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1