Afbeelding

EU zet in op rijhulpsystemen, kwetsbare verkeersdeelnemers en 'zwarte doos'

actueel

Binnen de EU wordt er de komende jaren vooral ingezet op elektronische rijhulpsystemen, zoals een intelligente snelheidsassistent, en systemen voor de detectie van kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarnaast gaat ook de 'event data recorder', zeg maar de zwarte doos van de auto, belangrijk worden.

Dit zegt Tim Guiting, senior adviseur Ontwikkeling Voertuigreglementering van de RDW, over de nieuwe algemene veiligheidsverordening die in 2022 van kracht wordt. De RDW heeft een stem in het tot stand komen van deze nieuwe regelgeving voor voertuigen.
Hij legt in RDWijzer uit: "In 2014 is de Europese Commissie gestart met een onderzoek naar de verbetering van de verkeersveiligheid, daarbij rekening houdend met recente technologische ontwikkelingen. Vorig jaar is het Commissievoorstel gepresenteerd. De Commissie verwacht dat deze maatregelen de komende zestien jaar in de EU resulteren in een afname van 25.000 dodelijke slachtoffers en 140.000 zwaargewonden. Daarnaast besparen we 15 miljard euro aan kosten voor preventie en kosten die direct zijn toe te schrijven aan ongelukken. Nu komt de fase dat we aan de slag kunnen met de invoering van de nieuwe verordening."

Guiting geeft toe dat de inbreng van Nederland maar beperkt is – de stem van Nederland telt maar voor 3 procent mee – maar in het voortraject is al veel winst te halen. "Onder meer door ons toedoen gaan de verzamelde gegevens uit de event data recorder niet op één grote hoop, maar zijn ze ook beschikbaar voor analyse van individuele ongevallen. Bovendien hebben verschillende werkgroepen, die zich nu met de uitwerking van de technische eisen gaan bezighouden, een RDW-voorzitter. Zo hebben we toch een flinke invloed op wereldwijde regelgeving."

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 8 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1