Afbeelding

'ADAS mag niet leiden tot minder alerte bestuurders'

actueel

"De grote uitdaging bestaat erin een goede wisselwerking te vinden tussen ADAS en bestuurder. In geen geval mag het gebruik van ADAS leiden tot minder alerte bestuurders. Eenvoudige rijtaken worden uit handen genomen door automatisering maar de meer ingewikkelde taken, die ook moeilijker te automatiseren vallen, blijven de verantwoordelijkheid van de bestuurder."

Dit zegt de Belg Chris Vanhee op Knack.be in de aanloop naar de Brussels Motor Show 2020 die nog tot en met 19 januari wordt gehouden. Deze autoshow staat in het teken van elektrisch rijden en veel minder in dat van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).Vanhee, docent aan het Vlaams kennis- en expertisecentrum voor mobiliteitseducatie Edulogia alsook eigenaar van slipschool ProMove, vindt de relatief geringe aandacht voor ADAS op de autoshow maar vreemd én hij heeft een tip voor rijscholen.

"Een opleiding kan van iemand vanuit technisch oogpunt een betere bestuurder maken, maar dat betekent niet automatisch dat die ook veiliger rijdt. Iemand die technisch minder goed is, maar voorzichtig rijdt, kan een betere chauffeur zijn dan iemand die technisch uitstekend onderlegd is maar omwille van zijn vaardigheden meer risico's gaat nemen. Dit geldt ook voor het gebruik van ADAS. De combinatie van een overmoedige chauffeur die blind vertrouwt op ADAS vormt in mijn ogen een gevaar op de weg. Opleidingen moeten hiervoor waarschuwen."

Afbeelding
Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1