Afbeelding
Foto: Pixabay

'Geen alcohol meer voordat je gaat sturen'

actueel

De European Transport Safety Council (ETSC) wil dat in de gehele EU mensen wordt verboden te veel te drinken drinken voordat ze achtetr het stuur plaatsnemen. Elk jaar vallen er binnen de EU rond vijfduizend verkeersdoden die aan alcoholmisbruik worden gelinkt - een kwart van alle verkeersdoden - en dat vindt de ETSC bizar veel. Reden om in te grijpen en pleit voor een zogenoemd 'zero-tolerance drink-driving limiet'.

Deze organisatie houdt zich bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid in de EU en onlangs heeft een rapport gepubliceerd met bevindingen over alcoholgebruik en het verkeer. 'Zero tolerance'is trouwens niet helemaal nul. In zeven van de 28 landen geldt een maximum van 0,2 promille en dat vindt de organisatie een prima uitgangspunt. Maar meer, zoals ook in Nederland (0,5 promille voor mensen die minimaal vijf jaar hun rijbewijs hebben en 0,2 promille voor beginnende bestuurders), is wat de ETSC betreft uit den boze. 

Ellen Townsend van ETSC zegt dat het bijna 70 jaar geleden is dat er een verband bestaat tussen verkeersonveilig gedrag en het gebruik van alcohol en ze vindt het schokkend dat hierdoor nog steeds gezinnen uit elkaar worden gerukt. Ze pleit onder andere voor alcoholsloten in alle auto's die bedrijfsmatig worden ingezet, 

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1