Logo rij-instructie.nl
Foto:

Coulanceregeling 75-plussers is er niet voor 1 december

Voor 1 december is er geen coulanceregeling voor 75-plussers en iedereen die rijdt zonder geldig rijbewijs is strafbaar, ook al hebben verzekeraars in de aanloop naar de coulanceregeling laten weten dat iemand die onder deze omstandigheden schade rijdt niet bang hoeft te zijn dat de schade niet wordt uitgekeerd.

Dit schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een antwoord op Kamervragen. De coulanceregeling komt er voor ouderen die kunnen aantonen dat ze er alles aan hebben gedaan om hun rijbewijs tijdig te verlengen, maar die door toedoen van het CBR niet op tijd klaar zijn met dit traject. De minister heeft op aandringen van de Tweede Kamer besloten deze regeling op te zetten, maar wanneer deze gereed is, is nog niet bekend, Maar 1 december is in elk geval niet haalbaar.

Verzekeraars
Inmiddels lopen de verzekeraars al vooruit op de regeling. Het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten dat personen die in principe in aanmerking komen voor de regeling niet bang hoeven te zijn dat eventuele schade niet wordt vergoed, ook al hebben ze geen rijbewijs. De ANWB liet bijvoorbeeld onlangs weten: "Als je 75 jaar of ouder bent en schade veroorzaakt en je kunt aantonen dat je in afwachting bent van medische goedkeuring bij het CBR, keert ANWB de schade gewoon uit. Het is hierbij wel een belangrijke voorwaarde dat je niet al eerder door het CBR bent afgekeurd en hiervoor een rijbewijs had dat vijf of tien jaar geldig was."

Verbaasd
Van Nieuwenhuizen vindt dit een ongepaste reactie. "Dat verbaast mij, aangezien je strafbaar bent als je rijdt met een ongeldig rijbewijs en de minister van Justitie en Veiligheid mij heeft laten weten dat een gedoogconstructie vanuit handhavingsperspectief niet mogelijk is."

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten