Afbeelding

Het einde nadert voor verbrandingsmotor

Algemeen

Volgens de Franse bank BNP Paribas is het binnen afzienbare tijd gebeurd met de verbrandingsmotor. zijn de laatste dagen van de verbrandingsmotor geteld. Daarvoor in de plaats komen duurzame alternatieven waarvan de elektrische motor het meest aansprekende voorbeeld is. Het zal niet zo snel gaan dat u er nu al rekening mee hoeft te houden bij de aanschaf van ene nieuwe auto, maar volgens de bank is het onomkeerbaar.

De verbrandingsmotor is ruim anderhalve eeuw oud. In 1862 bouwde Étienne Lenoir zijn hippomobile, voorzien van een met lichtgas aangedreven verbrandingsmotor, waarna Gottlieb Daimler in 1885 verbeteringen aanbracht en een patent aanvroeg voor de eerste hoge-snelheidverbrandingsmotor die in een automobiel werd ingebouwd.
Aan de auto is sindsdien veel veranderd, maar het principe van de verbrandingsmotor niet. Nog steeds is een verbrandingsmotor op fossiele brandstof de meest gebruikte motor, maar het einde nadert nu.

BNP stel in het rapport 'wells, wires and wheels' dat het einde van de conventionele verbrandingsmotor in zicht is om plaats te maken voor duurzame alternatieven. Hierdoor hebben volgens de bank ook oliemaatschappijen hun langste tijd gehad. Die gaan hooguit nog een kwart eeuw mee. Dit heeft veel eerder al gevolgen voor de prijs van een ruwe vat olie. De bank meent dat deze zal dalen tot 10 tot 20 dollar per vat, waar dat nu nog 60 dollar is.

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 17 uur geleden
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1