Afbeelding
Foto: Pixabay

Keurende organisaties declareren te veel bij rijbewijskeuring

Algemeen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft Bureau rijbewijskeuringen, Rijbewijsbelang.nl en Neuroconsult-Inc. op de vingers getikt omdat zij de regels voor het declareren van rijbewijskeuringen overtreden. Ze moeten hier onmiddellijk me stopen. de aanleiding waren klachten over deze drie organisaties.

Bureau Rijbewijskeuringen en Rijbewijsbelang.nl maakten gebruik van standaard tijden die zij bij iedere keuring in rekening brachten, ongeacht de daadwerkelijke duur van de keuring. Bureau Rijbewijskeuringen deed dit alleen voor indirecte tijd (het schrijven van het keuringsrapport), Rijbewijsbelang.nl ook voor het keuringsgesprek. Dat is niet toegestaan. Een keurend medisch specialist mag alleen de tijd in rekening brengen die hij daadwerkelijk aan de keuring heeft besteed. Dit kan per keuring verschillen. Neuroconsult-Inc bracht extra kosten in rekening die niet zijn toegestaan. Zo moesten mensen €105,- extra betalen als de neuroloog informatie opvroeg bij een specialist.

Onderzoek
De waarschuwingen zijn een resultaat van onderzoek dat de NZa gehouden heeft op basis van meldingen over te hoge rekeningen. Eerder dit jaar hebben wij een inventarisatie van deze meldingen gepubliceerd en verantwoordelijke partijen opgeroepen bij te dragen aan een sterkere positie voor de consument. Consumenten moeten een rijbewijskeuring zelf betalen, maar er zijn vaak geen klachtenprocedures en ze zijn sterk afhankelijk van de keuringsorganisatie. Wij hebben aangekondigd dat we overtreders aanspreken en ingrijpen bij misstanden.Wat kunt u zelf doen?

Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1