Logo rij-instructie.nl
Foto:

VRB-voorzitter verdedigt CBR bij aanvraag Gezondheidsverklaring

"De rol van het CBR, de keuringsartsen, de medische specialisten en ook van de rijschoolhouders wordt verkeerd weergegeven." Met deze woorden neemt Peter van Neck, voorzitter van brancheorganisatie VRB, het deze week op de opiniepagina met name op voor het CBR. Hij voelt zich hiertoe geroepen na een ingezonden brief in de Volkskrant waarin de rol van het CBR en de rijschool bij het aanvragen van een Gezondheidsverklaring wat hem betreft onterecht in een negatief daglicht wordt geplaatst. Van Neck noemt het stuk 'zeer eenzijdig.'

Josette van Wolveren schreef op de opiniepagina van de Volkskrant een artikel over haar zoon die al ruim een jaar bezig was zijn rijbewijs te halen. In haar ogen kostte dit veel te veel tijd en uiteindelijk ook veel te veel geld en dat is volgens haar het CBR aan te rekenen. Haar zoon had in de Gezondheidsverklaring ingevuld dat hij in het verleden was gediagnosticeerd en dat leverde veel problemen op. Josette van Wolveren meent dat er sprake is van discriminatie op medische gronden.

Lange weg
Van Neck reageerde op het artikel. In de aanloop laat hij weten dat het traject om een zogenoemde Verklaring van Geschiktheid een lange weg is en dat dit niet komt omdat het CBR draalt, maar dat er nu eenmaal een weg langs allerlei medici moet worden bewandeld die tijd kost. En de kosten van de medici worden niety door het CBR vastgesteld, maar door de Nederlandse Zorgautoritet (NZA) 
Het belangrijkste onderdeel is een tip aan alle ouders die hiermee te maken krijgen en dat vaak vooraf al kunnen zien aankomen.
Hij schrijft onder meer: "In Nederland is er gelukkig extra steun in de reguliere schoolopleiding voor wie dat nodig heeft, anderzijds kan uit een gedragsdiagnose ook voortvloeien dat er extra en zorgvuldige procedures bij het CBR moeten worden doorlopen. Dat heeft de wetgever in Nederland in het belang van de verkeersveiligheid nu eenmaal bepaald." En ook: 'Kunnen zaken beter? Zeker, we houden de vinger aan de pols over de ontwikkelingen bij de medische afdeling van het CBR, die al maanden kampt met zeer lange doorlooptijden. Maar als derde partijen moeten worden ingeschakeld, is dat niet het CBR aan te rekenen.' 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten