Logo rij-instructie.nl
Foto:

Daling autodiefstallen ten einde

De eerste 6 maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto's slechts licht gedaald ten opzichte van 2018. Er werden 3606 personenauto's gestolen tegen 3642 in dezelfde periode van 2018. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen (+12,8%). Dat blijkt uit cijfers van het LIV.

Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen toeneemt met 12%. Diefstal van 2 jaar oude voertuigen stijgt het meest, met 38,7%. De Audi A1 en de Fiat 500 dragen met name bij aan deze stijging. De VW Golf en de Polo, worden ondanks forse daling, nog steeds het meest gestolen. De diefstal van hybride voertuigen blijft nagenoeg gelijk waarbij Toyota en Lexus het meest populair zijn.

Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden, is wederom licht gestegen van 34,4% naar 36,6 %. Opvallend is dat voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien een laag terugvindpercentage hebben: bij de Audi A1 is dit 16% en bij de Fiat 500 maar 15%. Van gestolen Harley Davidsons wordt slechts 5,3 % teruggevonden.

"De diefstal toename van jonge voertuigen toont de georganiseerdheid van de autodieven aan en dus blijft aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel." zegt Hendrik Steller, Manager van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten