Afbeelding

Minister kan rijschoolhouders die leerlingen schade laten betalen niet aanpakken

Algemeen

De overheid heeft geen enkele mogelijkheid om rijschoolhouders die hun leerlingen laten opdraaien voor gemaakte schade of bekeuringen aan te pakken. Van de brancheorganisaties FAM, BOVAG en VRB is volgens de minister bekend dat ze leden van wie bekend is dat ze zich hieraan bezondigen uit het ledenbestand schrappen, maar verder kan er niets tegen worden gedaan.

Dit blijkt uit antwoorden van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op vragen van Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) van medio mei. Die was eerder dit jaar gealarmeerd na berichten waaruit bleek dat een onbekend aantal rijschoolhouders het zo hebben geregeld dat de leerlingen opdraaien voor schade en verkeersovertredingen. Dit zit diep, want op Facebook werden deze praktijken door een aantal instructeurs goedgepraat.

Er zijn dan ook zeker situaties bekend waarin dit gebeurt, zo antwoordde de minister, net zoals ze antwoordde dat bij de brancheorganisaties waaraan zij refereert deze praktijken niet voorkomen.
De minister laat weten dat de rijscholenbranche een vrije branche is en dat ze geen maatregelen kan en wil nemen om dit te veranderen.
 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1