Afbeelding

Wordt te snel rijden door ISA onmogelijk?

actueel

De provincies Overijssel en Noord-Holland werken mee aan een proef met een door het bedrijf V-Tron ontwikkelde snelheidsassistent. Deze zorgt ervoor dat te snel rijden niet meer mogelijk is. Ook TNIO werkt mee.

Intelligente Snelheid Assistentie (ISA) heet het systeem dat automatisch ingrijpt wanneer iemand te snel rijdt. Het systeem zorgt ervoor dat een auto de plaatselijke geldende maximumsnelheid kent.  ISA maakt gebruik van snelheidsherkenningcamera en GPS-gekoppelde snelheidslimietgegevens, die vaak al in moderne auto's zijn ingebouwd. De ISA-systemen remmen de auto niet zelf af, maar zorgen ervoor dat harder rijden niet gaat. In het gaspedaal is weerstand voelbaar, ook worden er hoorbare signalen gegeven. Het blijft wel mogelijk om bijvoorbeeld voor een inhaalactie het systeem te 'overrulen'.

V-Tron gaat voor de provincie met de ontwikkeling van het systeem aan de slag. De proeven met het instrument gaan in de zomer van 2019 van start en worden eind 2020 afgerond. TNO gaat bekijken welk effect het systeem op de deelnemers en de veiligheid op de weg heeft gehad. Behalve Overijssel doen ook provincie Noord Holland en de gemeenten Ede, Tilburg en Helmond mee.

BRON: De Stentor

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 21 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1