Afbeelding
Foto: Arnold van Leeuwen, Arnold van Leeuwen fotografie

Nieuwe baan of bijbaan? Groot tekort aan Optische en Geluidssignalen+-instructeurs

actueel

Er is in Nederland een groot tekort aan WRM-instructeurs die bestuurders van hulpverleningsvoertuigen in het algemeen en brandweerauto's in het bijzonder kunnen opleiden: de zogenoemde OGS+-instructeurs (Optische en Geluidssignalen).

Op 1 juni 2017 werd de vernieuwde Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Brandweer van kracht. Eén van de vier wijzigingen betreft de eisen die worden gesteld aan de chauffeurs van voorrangsvoertuigen. De nieuwe brancherichtlijn besteedt expliciet aandacht aan de vakbekwaamheid van de chauffeur en voor de opleiding zijn WRM-instructeurs nodig, helemaal omdat een chauffeur van een brandweerwagen een andere dimensie heeft dan van alle andere hulpverleningsvoertuigen. "Met de vrijwillige brandweer is het zo dat je als timmerman, loodgieter, boekhouder of wat voor achtergrond dan ook, effectief nauwelijks ervaring opdoet met zogeheten PRIO 1-ritten. Je bent de hele dag met je eigen beroep bezig, maar op het moment dat de pieper gaat ben je professioneel chauffeur van een voorrangsvoertuig. Dan komt het erop aan. Ga er maar aan staan", zegt Paul Brussaard, directeur van BRUSECO Hulpdiensten in Maarssen dat een speciale opleiding voor deze groep chauffeurs heeft ontwikkeld.

Groot tekort
"Er is op dit moment een groot tekort aan professionele OGS+-instructeurs en daarom moeten er zo snel mogelijk tientallen worden opgeleid. Tot voor kort werden veel brandweerchauffeurs opgeleid door een collega met uitrukervaring, maar dat is verboden omdat rijonderricht alleen door WRM-gecertificeerde rijinstructeurs mag worden gegeven die in het bezit zijn van de OGS+-pas."

In de reguliere editie van Rij-instructie die zaterdag bij de abonnees op de mat ligt, wordt uitgebreid ingegaan op onder meer de specifieke opleidingseisen én er wordt antwoord gegeven op de vraag welke instructeurs worden gezocht.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1