Afbeelding

Rijleskeurmerk gaat piepend van start

actueel

Het Rijleskeurmerk is vandaag van start gegaan met de overhandiging van de eerste certificaten aan de rijscholen Boudewijn Pijnappel in Oisterwijk, Alphenaar in Haarlem en JR uit Veendam. De drie rijschoolhouders verklaarden dat ze een meerwaarde van het Rijleskeurmerk zien voor hun eigen rijschool maar vooral voor de branche. Tot nu toe zijn er zeven rijschoolhouders die het Rijleskeurmerk willen voeren.

Tot zover het goede nieuws, maar het Rijleskeurmerk gaat piepend en krakend van start. Van de vier rijscholen die het certificaat zouden krijgen, heeft allereerst één het net niet op tijd gered. Er kon niet op tijd een Verklaring Omrent Gedrag worden overlegd. Van de andere drie werkte Boudewijn Pijnappel uit Oisterwijk nog niet met een Lesovereenkomst (nu wel) en Autorijschool JR uit Veendam had in eerste instantie ook geen VOG én voldoet met een gemiddeld slagingspercentage van 40 procent bij 47 examens per jaar maar net aan het criterium dat een rijschool hooguit tien procent in negatieve zin mag afwijken van het gemiddelde landelijk slagingspercentage van 50 procent. In de kring Winschoten is het gemiddeld slagingspercentage overigens 52 procent.
Ter illustratie: Boudewijn Pijnappel heeft een gemiddeld slagingspercentage van 67 procent en Alphenaar zit aan 55 procent; beiden ruim boven het landelijke én het kringgemiddelde. 

Heel normaal
Je zou denken: je kunt je een soepelere start wensen. Maar volgens René Ungerer van het Centrum voor Certificatie dat het Rijleskeurmerk uitgeeft is het in de wereld van audits en certificaten heel normaal dat er na een eerste audit corrigerende maatregelen moeten worden genomen. "Dat gebeurt in negen van de tien keer", zegt hij. "Maar het is heel simpel: de drie rijscholen die nu het Rijleskeurmerk mogen voeren, voldoen aan alle eisen die worden gesteld. Anders hadden ze hier niet gestaan."

    

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1