Afbeelding

Rijschoolhouders marchanderen met slagingspercentage (plus andere misstanden)

actueel

Rijschoolhouders marchanderen met hun slagingspercentage en spiegelen de zaken mooier voor dan ze zijn. Uit een (niet representatieve) steekproef onder 53 rijscholen, blijkt de helft (27) een hoger slagingspercentage te vermelden dan ze in werkelijkheid hebben. En dat is best bijzonder, want de juiste gegevens staan op de makkelijk te raadplegen website van het CBR. Even checken en je weet wat voor vlees je in de kuip hebt, en dat is dan ook precies het advies dat het CBR geeft.

Dit blijkt uit onderzoek van het tv-programma Radar, dat gisteravond aandacht besteedde aan de rijscholenbranche en op basis van eigen onderzoek met dit cijfer naar buiten kwam. Het is de zoveelste smet op de branche. Zeventien rijscholen die werden benaderd vertelden de redactie zelfs dat ze niet wisten wat hun slagingspercentage was. "Dat is ongeloofwaardig want iedere rijschool krijgt elk kwartaal de cijfers met de nieuwe slagingspercentages", reageerde FAM-voorzitter Ruud Rutten in de uitzending.

Misleiding
Volgens een recent onderzoek van het CBR vertrouwt ongeveer de helft van de jongeren die een rijschool zoeken op de cijfers die op de website van een rijschool worden genoemd en dat is dus verre van verstandig. Verkeerde percentages noemen is, menen betrokkenen, zelfs misleiding. 

Naast dit nieuwe opmerkelijke punt kwamen ook de inmiddels bekende en blijkbaar niet uit te bannen misstanden aan bod, zoals rijscholen die hun leerlingen veel te snel op examen sturen omdat ze hier hun verdienmodel van hebben gemaakt en de dubbele inschrijving om slechte slagingspercentages weg te moffelen.

Rijleskeurmerk
René Ungerer, directeur van het Centrum voor Certificatie, kreeg ook 'airplay' om het Rijsleskeurmerk onder de aandacht te brengen. Dit is vorige week officieel van start gegaan met drie pilotbedrijven. Ungerer vertelde onder meer dat rijscholen die sjoemelen het Rijleskeurmerk niet kunnen krijgen. Presentatrice Antoinette Hertsenberg noemde het gegeven dat een rijschool die maximaal tien procent  negatief afwijkt van het landelijk gemiddelde slagingspercentage wél kan toetreden een 'lage ambitie'.  Ungerer pareerde door te melden dat hiervoor is gekozen omdat er ook goede rijscholen die bepaalde categorieën traag lerende leerlingen opleiden. Rutten vindt het Rijleskeurmerk een goed initiatief, maar heeft er geen hooggespannen verwachtingen van aangezien er geen verplichting is om aan deel te nemen. 

Geen verplichting
Ook minister Van Nieuwenhuizen van I&M vindt het Rijleskeurmerk een prima initiatief. "Hiermee kan de markt een signaal afgeven", liet ze weten. Een verplichting gaat er wat haar betreft niet komen. Ze voert eerst overleg met het CBR, IBKI en de brancheorganisaties VRB, FAM en BOVAG Rijscholen welke maatregelen genomen kunnen worden om wantoestanden tegen te gaan.

Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 uur geleden 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5
Beeld dient ter illustratie, dit is niet de rijinstructeur die onlangs beboet is dor de Geschillencommissie Rijopleidingen.
'Koffie drinken tijdens instructie is niet wenselijk, want oplettendheid kan daardoor afnemen' 10 apr, 12:22 21