Afbeelding

Persoon achter het stuur is altijd de verantwoordelijke bestuurder

actueel

De persoon die achter het stuur in een auto zit, is de feitelijke bestuurder, ook als de automatische piloot (autopilot) is ingeschakeld.

Dit leert een uitspraak van de kantonrechter in Midden-Nederland in een zaak die was aangespannen door Vincent Everts. Deze Tesla X--rijder had een boete gekregen voor het gebruik van zijn smartphone terwijl hij de autopilot had ingeschakeld en was het daar niet mee eens, waarna hij naar de rechter stapte. Zijn verklaring was dat de auto en niet hij zelf daarmee de bestuurder van de auto was geworden en dus verantwoordelijk was voor eventuele verkeersovertredingen.

Hier ging de rechter niet in mee. Die verwees naar de geldende Wegenverkeerswet waarin staat dat de bestuurder van een voertuig diegene is die het stuur in handen heeft of geacht wordt in handen te hebben. Een ander argument is dat Tesla zelf laat weten dat de bestuurder te allen tijde verantwoordelijk is.
 

 

Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 uur geleden 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5