Afbeelding

Elektrische auto moet hoorbaar zijn

actueel

Nieuwe elektrische auto's moeten vanaf volgend jaar juli zijn voorzien van een akoestisch waarschuwingssysteem. Dit moet ervoor zorgen dat deze voertuigen gehoord worden bij een snelheid tot 20 km/uur. Daarboven zorgt het geluid van de rollende banen voor voldoende geluid. 

Het nieuwe akoestisch signaal waarmee elektrische auto's moeten zijn uitgerust heet Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS). Gebleken is namelijk dat de geluidloze auto's gevaarlijk zijn voor andere verkeersdeelnemers, met name voor blinden en slechtzienden. Het Amerikaanse Department of Transportation constateerde dat elektrische voertuigen 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan hun conventionele tegenhangers.de regeling geldt vanaf 1 juli voor alle nieuw toegelaten auto's met een elektromotor vanaf 1 juli zijn en een jaar later geldt die regeling voor álle elektrische auto's, plug-in hybrides en brandstofcelauto's. Het gaat ook om commerciële voertuigen met vier of meer wielen, zoals bussen.

Verbrandingsmotor
De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u wordt uitgezonden. Daarboven maken de banden zoveel geluid dat men ze daardoor kan horen aankomen. Het geluid moet lijken op een verbrandingsmotor en bestaan uit frequenties die ook door ouderen goed waarneembaar zijn. Het volume moet minimaal 56 dB bedragen en niet meer dan 75 dB bij 20 km/u. Achteruitrijgeluiden zijn ook verplicht, standgeluid is optioneel. Een 'pause switch', een schakelaar om bijvoorbeeld 's nachts toch onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden, is toegestaan.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 9 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2