Afbeelding

Jongeren klagen steen en been over hun rijschool

actueel

Veel jongeren hebben klachten over rijscholen. NOS Stories vroeg jongeren hun mening te geven over rijscholen en terstond liepen ze leeg. Van de vijfduizend jongeren die reageerden, hebben er rond de duizend een negatieve ervaring met hun rijinstructeur. De drie meest voorkomende klachten zijn: rij-instructeurs die geen les kunnen geven, lespakketten die de indruk geven dat je 'snel' je rijbewijs kunt halen en instructeurs die je bewust te vroeg laten afrijden.

Veruit de meeste klachten gaan over instructeurs, zo meldt de NOS. "Bij mijn rijschool heerste een soort gangstercultuur. Mijn instructeur had het tijdens lessen over geld, familieruzies en dikke auto's. En hij blowde soms tussen de lessen door. Uiteindelijk wilde de rijschool het geld zwart hebben. Toen ging ik weg", zegt Tim (21). En Thomas (19) laat weten: "Mijn instructeur liet mij filmpjes zien terwijl ik aan het rijden was. Hij had bijna geen aandacht voor me, terwijl ik dat wel verwacht. Ook werd hij boos als ik één ding fout deed."

Niet aangesloten
Het blijkt een probleem dat verreweg het gros van de klagers nergens terecht kan omdat de rijscholen niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie of geschillencommissie. "Als je lest bij een school die niet is aangesloten en je hebt een klacht, word je van het kastje naar de muur gestuurd", wordt gemeld. Uit het artikel blijkt ook meteen dat je nergens terecht kan. Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur, zegt: "Heb je een klacht, bel het CBR of kijk op hun website." Maar het CBR zelf spreekt dat tegen: "Wij gaan daar absoluut niet over. Wij gaan alleen over examens en examinatoren, niet over rijscholen en hun instructeurs."

Verdienmodel
BOVAG Rijscholen is als brancheorganisatie gevraagd of ze deze problemen herkent en woordvoerder Tom Huyskens laat tegenover de NOS weten dat dit het geval is. "Er zijn instructeurs die les geven, omdat ze denken snel geld te kunnen verdienen. Dat zijn vaak mensen die niet écht gemotiveerd zijn."
Een andere veelgehoorde klacht is: 'ik werd gepusht om examen te doen' en ook herkent Huyskens. "Er zijn instructeurs die hun kandidaten expres te vroeg examen laten doen. Voor rijscholen zit daar zelfs een verdienmodel in."

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1