Foto: CBR
Foto: CBR

Clusteropdracht AVD-examen vervalt op 1 september

actueel

De zogeheten clusteropdrachten tijdens het motorexamen verkeersdeelneming (AVD) vervalt per 1 september. Dit besluit heeft het CBR genomen na overleg met de rijschoolorganisaties en de motorsportbond KNMV.

Tijdens het motorexamen verkeersdeelneming (AVD) krijgt de kandidaat via een ontvangertje in zijn helm te horen waar hij naartoe moet rijden. Soms gaat dat fout, bijvoorbeeld als de communicatieapparatuur stuk is of er geen instructeur mee kan om de routeopdrachten van de examinator door te geven. Dan moet de kandidaat tijdens de examenrit diverse keren stoppen voor drie tot vijf routeopdrachten.
Het blijkt dat deze clusteropdrachten kunnen leiden tot onveilige en onwenselijke situaties voor zowel kandidaat als examinator. Daarnaast vormt de communicatieapparatuur de enige mogelijkheid om in te grijpen tijdens het rijden van de motorkandidaat. Het gebruik van communicatieapparatuur is daarom wettelijk verplicht bij motorrijles.

Examen gaat niet door
Verder moet het AVD-examen worden afgenomen in bijzijn van een wettelijk bevoegde motorinstructeur. Bij voorkeur is dit de instructeur van wie de kandidaat les heeft gekregen. Mocht er vanaf 1 september geen bevoegde instructeur aanwezig zijn, dan gaat het examen niet door.

Niet voor slechthorenden en doven
Het schrappen van de clusteropdracht bij het AVD-examen geldt niet voor dove of slechthorende motorkandidaten. Voor hen is de clusteropdracht de enige mogelijkheid om een volwaardig examen af te nemen.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1