Afbeelding

'Auto kan in 2022 rijbewijs halen'

actueel

"In volledig autonome voertuigen is er geen menselijke bestuurder meer. Dan hoeven mensen dus geen rijbewijs meer te halen, maar krijgt het voertuig een soort rijbewijs. In de toekomst gaan we over van een lerende bestuurder naar een lerend voertuig."

Dit zegt Gerard Doll, divisiemanager Voertuig Regelgeving & Toelating (VRT) bij de RDW, in een artikel in de eerstkomende editie van Rij-instructie die zaterdag bij de abonnees op de mat ligt. Voor Doll staat vast dat de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto uiteindelijk gaan richting een rijbewijs voor de auto en niet voor de bestuurder. Dit gebeurt volgens een vierstappenplan waarbij de auto eerst moet worden gedefinieerd en uitgerust, daarna moet een schaalmodel worden getest, daarna wordt als alles goed is de auto ontwikkeld en als laatste komt er een typegoedkeuring, en die regelt de RDW.

ISO-goedgekeurd
Voor het nieuwe type rijbewijs is de ISO-standaard inmiddels ingediend en goedgekeurd. "Naar ons idee zou in 2022 de echte standaard klaar kunnen zijn. Dan kan de software dus een rijexamen doen en een rijbewijs halen. Dat is behoorlijk ambitieus, maar het moet mogelijk zijn."

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1