Afbeelding

RDW werkt aan rijbewijs voor zelfsturende auto's

actueel

De RDW werkt aan een nieuw rijbewijs dat zich richt op het besturen van een zelfsturende auto. Hierbij is de auto zelf ('het systeem') de juridisch bestuurder. Bedoeling is dat het eerste exemplaar ergens eind 2019/begin 2020 kan worden afgeleverd.

Dit zegt Gerben Feddes, senior advisor intelligent mobility bij de RDW, tegen Automotive (vakblad voor de automotive sector). Het project waaronder dit valt heet het 'Software Driving License Project' en dat ligt klaar om getest te worden. "De auto gaat zich gedragen als een mens. Daarom vinden wij dat er een rijbewijs gehaald moeten worden", zegt Feddes tegen Automotive.

Mengen
De RDW, en daarin staat het niet alleen, gaat er vanuit dat mensen de komende decennia nog steeds zelf achter het stuur blijven. "Geautomatiseerde voertuigen gaan zich dus mengen met het huidige verkeer. Het is dus belangrijk dat de AV's zich gedragen als een goede menselijke bestuurder. Ook deze voertuigen moeten veilig en voorspelbaar rijgedrag vertonen."
 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1