Afbeelding

CBR trekt alle verloven in om wachttijden te verkorten

actueel

Het CBR zit langzaam met de handen in het haar hoe het het toenemend aantal examens moet managen. Het beleid van nu laat zich aldus omschrijven: Alle verloven zijn ingetrokken. Examinatoren moeten op zaterdag en in de avonduren werken, examinatoren die gepensioneerd zijn wordt gevraagd om in te springen en zelfs aan de opleidingseisen voor examinatoren wordt getornd. Waar tot nu toe minimaal MBO 4 geldt als instroomeis, wordt dit MBO 3, zolang je maar kunt aantonen dat je over een bepaald denk- en werkniveau beschikt. Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, oppert nog een oplossing: hij stelt voor om gepensioneerde rijinstructeurs – ervaren rotten in het vak – te benaderen om examinator ter worden.

Wie de website van het CBR leest, krijgt niet het gevoel dat er niet veel aan de hand is. "Landelijk lag de termijn voor de eerste examens in de week van 2 t/m 7 april op 7,6 weken. Voor de herexamens was dat 4,5 weken", valt te lezen. Dat valt mee, want het CBR heeft aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moeten beloven dat de gemiddelde wachttijd voor het eerste examen maximaal zeven weken is en voor een herexamen maximaal vijf weken. Maar het venijn zit in de laatste regel, waarin het CBR meldt: "Deze termijnen kunnen per examenplaats hoger of lager uitvallen."

Lange lijst
Die lijst wordt steeds langer en er is geen touw aan vast te knopen waar de problemen echt nijpend zijn. Enschede spant momenteel met een wachttijd van 11 weken de kroon terwijl ook Almelo op 10 weken zit en verderop, in Doetinchem is 9 weken aangetikt. In Zuid-Holland staan praktisch alleen maar rode vlaggetjes (Rotterdam, Spijkenisse en Zoetermeer zitten op 8, Barendrecht op 9 en Rijswijk en Leiden op 10 weken), in Noord-Holland staan Den Helder en Haarlem op 9 weken en Amsterdam en Hoorn op 8, in Utrecht zijn Utrecht en leusden met 10 en Eemnes met 9 weken de zwarte schapen, in Noord-Brabant gaat het om Mierlo op 8 en Bergen op Zoom, Breda, Berkel-Enschot en Eindhoven op 9 weken en Apeldoorn en Arnhem zitten op 8, respectievelijk 9 weken. Over de hele linie kan worden vastgesteld dat het in de drie noordelijke provincies en in Zeeland meevalt.

Niet opgelost
De problemen zijn voorlopig nog niet opgelost, eerder integendeel. De verwachting is dat dit jaar 34.000 meer examens worden afgelegd dan vorig jaar, wat ook al een topjaar was, aldus het CBR. "De oorzaak is natuurlijk goed nieuws: onze economie bloeit als nooit tevoren. In de transport en logistiek springen ze om chauffeurs. Tegelijk wordt het steeds gewoner dat zeventienjarigen het rijbewijs halen'', stelt het CBR. "We doen er echt alles aan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen met werk."

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 11 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2