Afbeelding

CBR blokkeert rijscholen die gebruik maken van 'dummy's'

Algemeen

Het CBR maakt sinds dit jaar korte metten met zogenoemd dummygebruik. Dit jaar zijn tot nu toe in vijf rijscholen geblokkeerd tot de systemen van het CBR wegens zogenoemd dummygebruik. Tenzij ze kunnen aantonen dat de blokkade onterecht is, kunnen zij de rijschool sluiten. Voor die tijd werden 43 waarschuwingsbrieven gegeven en er werden 18 tijdelijke sancties opgelegd, waarvan tot op heden vijf rijscholen geen examens meer mogen reserveren. De brancheorganisaties trekken in deze strijd samen op met het CBR.

Het CBR antwoordt dit op vragen van Rij-instructie naar aanleiding van een opmerking van directeur Kalloe van rijschool L Top-Drive in Amsterdam die klaagt dat zijn rijschool problemen heeft ondervonden van de sanctie van twee dagen verwijdering uit de systemen van het CBR die hem is opgelegd. Rijschool L Top-Drive is de op twee na grootste klant van het CBR wat betreft de aanvraag van B-examens, maar het CBR heeft geen enkel pardon.

Dummygebruik is iets anders dan uitruilen van kandidaten
Dummygebruik is, zo laat een woordvoerster van het CBR weten, iets totaal anders dan het ruilen van kandidaten. "Ruilen van examens tussen twee kandidaten die allebei de intentie hebben om op het gereserveerde moment examen te doen, is gelimiteerd toegestaan. Elke kandidaat voor het praktijkexamen B en AM (dus de praktijkexamens waarvoor een quotumregeling geldt) mag twee keer worden geruild: één keer als initiatiefnemer en één keer als meewerkende partij. Je mag echter onder geen beding gegevens van een kandidaat gebruiken (met of zonder zijn toestemming) die niet de intentie heeft om examen te doen ('dummy')."
In de reguliere editie van Rij-instructie die vandaag is verschenen, staat meer over dummygebruik én we publiceren de Top 50 van de grootste rijscholen in Nederland op basis van het aantal B-examens.
 

Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 13 uur geleden 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2
Afbeelding
SWOV: 'Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd met hogere-ordevaardigheden' BREAKING 10 apr, 16:00 5
Beeld dient ter illustratie, dit is niet de rijinstructeur die onlangs beboet is dor de Geschillencommissie Rijopleidingen.
'Koffie drinken tijdens instructie is niet wenselijk, want oplettendheid kan daardoor afnemen' 10 apr, 12:22 21