Afbeelding

CBR blokkeert rijscholen die gebruik maken van 'dummy's'

Algemeen

Het CBR maakt sinds dit jaar korte metten met zogenoemd dummygebruik. Dit jaar zijn tot nu toe in vijf rijscholen geblokkeerd tot de systemen van het CBR wegens zogenoemd dummygebruik. Tenzij ze kunnen aantonen dat de blokkade onterecht is, kunnen zij de rijschool sluiten. Voor die tijd werden 43 waarschuwingsbrieven gegeven en er werden 18 tijdelijke sancties opgelegd, waarvan tot op heden vijf rijscholen geen examens meer mogen reserveren. De brancheorganisaties trekken in deze strijd samen op met het CBR.

Het CBR antwoordt dit op vragen van Rij-instructie naar aanleiding van een opmerking van directeur Kalloe van rijschool L Top-Drive in Amsterdam die klaagt dat zijn rijschool problemen heeft ondervonden van de sanctie van twee dagen verwijdering uit de systemen van het CBR die hem is opgelegd. Rijschool L Top-Drive is de op twee na grootste klant van het CBR wat betreft de aanvraag van B-examens, maar het CBR heeft geen enkel pardon.

Dummygebruik is iets anders dan uitruilen van kandidaten
Dummygebruik is, zo laat een woordvoerster van het CBR weten, iets totaal anders dan het ruilen van kandidaten. "Ruilen van examens tussen twee kandidaten die allebei de intentie hebben om op het gereserveerde moment examen te doen, is gelimiteerd toegestaan. Elke kandidaat voor het praktijkexamen B en AM (dus de praktijkexamens waarvoor een quotumregeling geldt) mag twee keer worden geruild: één keer als initiatiefnemer en één keer als meewerkende partij. Je mag echter onder geen beding gegevens van een kandidaat gebruiken (met of zonder zijn toestemming) die niet de intentie heeft om examen te doen ('dummy')."
In de reguliere editie van Rij-instructie die vandaag is verschenen, staat meer over dummygebruik én we publiceren de Top 50 van de grootste rijscholen in Nederland op basis van het aantal B-examens.
 

Afbeelding
LBKR trekt ten strijde tegen rijschoolhouders die oplichten, intimideren of seksueel overschrijdend gedrag vertonen 11 uur geleden 2
Afbeelding
Alberto Stegeman bereikt dat veroordeelde rijinstructeur alsnog stopt met lesgeven 27 nov., 09:26 3
Afbeelding
Alkmaarse rijinstructeur vrijgesproken van ontucht met leerlingen 24 nov., 13:23
Afbeelding
CBR kijkt naar andere indeling examenlocaties 22 nov., 15:44 2
Afbeelding
Alberto Stegeman trekt weer ten strijde tegen instructeurs die ontucht met leerling plegen 22 nov., 13:42
Afbeelding
3,7 procent beginnende bestuurders rijdt onder invloed van alcohol 21 nov., 16:03