Afbeelding

Speekseltest vanaf 1 juli om drugsgebruik te constateren

Algemeen

Vanaf 1 juli mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen.

De speekseltest zou er al eerder komen, maar de invoering werd twee keer uitgesteld. De speekseltest is een aanvulling op de alcoholtest en kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen. Momenteel kan de politie alleen drugs aantonen met een bloedtest.
Met de speekseltest gaat het net zoals met de alc9oholtest: heeft u te veel op, dan mag u niet meer rijden. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar. De limieten gaan gelden voor amfetamineachtige stoffen, cocaïne, THC en GHB. Voor overige drugs blijft in het algemeen gelden dat u niet mag rijden als u onder invloed bent van drugs.

Nullimieten
Het gebruik van een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol, vergroot de kans op een verkeersongeval. Hiervoor gaan daarom nullimieten gelden. 
Er zijn twee manieren om te controleren of er drugs is gebruikt: een bloedtest of een speekseltest. Een speekseltest laat snel en eenvoudig zien of u drugs heeft gebruikt. Als dat zo is, vraagt de politie ook om bloed af te staan voor een drugstest. De politie laat het bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Na twee weken volgt de uitslag van deze bloedtest.

Boete of straf
Het Openbaar Ministerie (OM) kan een of een straf opleggen. Daarnaast kan de politie de dader bij het CBR melden voor bestuursrechtelijke maatregel. Dit is meestal een onderzoek naar uw rijgeschiktheid en naar uw afhankelijkheid van drugsgebruik.
Op dit moment werkt de Rijksoverheid aan nieuwe regelgeving. Daarbij is het de bedoeling dat iemand zijn rijbewijs kwijtraakt bij twee veroordelingen binnen vijf jaar voor rijden onder invloed van 1 of meer drugs of een combinatie van 1 of meer drugs met alcohol. De Tweede en Eerste kamer hebben een wetsvoorstel hiervoor goedgekeurd. Het gaat om een uitbreiding van de Wegenverkeerswet 1994. De wetswijziging treedt in werking na publicatie in het Staatsblad.

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 26 apr, 14:44 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16