Afbeelding

Twee op drie instructeurs kiest voor goedkoper centraal examen

actueel

Twee op de drie rijinstructeurs prefereert een centraal gepland examen boven een individueel examen. Dit blijkt uit gegevens van IBKI. IBKI heeft afgelopen jaar ingezet om de centrale examens te promoten en constateert dat dit beleid effect heeft.

Voor de praktische bijscholingen en de stagebeoordelingen kent IBKI twee mogelijkheden: rijinstructeurs kunnen direct online inschrijven voor een centraal aangeboden examen of zij kunnen contact opnemen met IBKI om het examen individueel te plannen. Volgens IBKI kleven aan het individuele examen de nodige bezwaren: er is veel meer individuele afstemming nodig om examinator, locatie, rijinstructeur en leerling op hetzelfde moment bij elkaar te brengen en de examinatoren kunnen minder efficiënt worden ingezet.
Op 1 april 2016 zijn daarom de examentarieven aangepast om het gebruik van centraal geplande examens te stimuleren. Het verschil is nu 75 euro. Gelijktijdig is het aantal centrale examenlocaties uitgebreid tot ongeveer 30, zodat overal in Nederland centrale examenlocaties zijn.
Eind 2016 is deze wijziging geëvalueerd en de conclusie is dat deze combinatie van maatregelen effectief is. Inmiddels kiest ongeveer 2/3 van de rijinstructeurs voor een centraal gepland examen en er zijn geen klachten ontvangen over deze wijziging.

Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 11 uur geleden
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1
Afbeelding
Aandeel elektrisch in totale wagenpark 14 procent 11 apr, 16:03 2