Afbeelding

Grote verwarring over de speed-pedelec

actueel

Er is de nodige verwarring over het bericht op Rij-instructie gisteren waarin staat dat vanaf 1 januari  zogenoemde speed-pedelecs (elektrische fietsen die maximaal 45 km/uur kunnen rijden) als gevolg van een Europese richtlijn een bromfietskenteken moeten hebben. Volgens bronnen is dit echter nog niet officieel en kan het zomaar nog een half jaar duren voordat dit is ingevoerd.

De tekst is gebaseerd op een officiële aankondiging op de website rijksoverheid.nl, waar onder andere staat: "U mag met een speed-pedelec de openbare weg op wanneer het een snorfietskenteken of bromfietskenteken heeft. De RDW geeft een typegoedkeuring af en ook een kenteken. Door nieuwe Europese regelgeving moeten alle speed-pedelecs vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken hebben." Het bericht meldt geen enkel voorbehoud wat betreft de datum van invoering, ook niet aan het einde.
Er is ook een speciale app Nieuwe Wetten, waarin allerlei nieuwe wetten staan, gerangschikt naar onderwerp. De wetgeving inzake de speed-pedelec staat hier opvallend genoeg helemaal niet in, dus ook niet met het voorbehoud dat de invoeringsdatum nog niet definitief is. We hebben bij het ministerie van IenM de vraag voorgelegd hoe het nu precies zit, wachten op antwoord en zodra we dat hebben, melden we dat. 

Hier vindt u de exacte tekst op rijksoverheid.nl.

Afbeelding
Leerlingen tevreden over de wijze waarop rijscholen omgaan met lange reserveringstermijnen 14 uur geleden 5
Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 25 apr, 16:15
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16