Afbeelding

IBKI onderzoekt mogelijke fraude met examenvragen

actueel

IBKI is in overleg met de verenigingen van opleiders van rijinstructeurs LBVI en VVB een onderzoek gestart naar fraude met examenvragen. Dit onderzoek moet aantonen of de examenvragen 'op straat liggen' of dat er alleen rook is, maar geen vuur. Als eerste actie is inmiddels wel het toezicht op de examens verscherpt.

Dit laat Jim Schouten, directeur van IBKI, desgevraagd weten. De melding dat er gesjoemeld wordt met examenvragen in het examen voor rijinstructeurs is onder andere door Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcadamie, gemeld in de Centrale Examen Commissie (CEC).  Voor IBKI was dit aanleiding onmiddellijk te starten met een onderzoek. "Op dit moment is nog niet duidelijk wát er is gebeurd, óf er daadwerkelijk examenvragen 'op straat liggen' en wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn. Bij andere signalen bleek het te gaan om zelfgemaakte oefenvragen en niet om examenvragen", laat Schouten weten.

Reactie
Gijs Kantelberg van VVB laat weten blij te zijn dat het IBKI het signaal dat volgens hem 'van meerdere bronnen afkomstig is' serieus neemt. "Het zou een kwalijke zaak zijn als de vragen op straat liggen, want dat komt de kwaliteit en het imago van de rijschoolbranche niet alleen niet ten goede. Ook de verkeersveiligheid is in het geding."



 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 15 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1