Afbeelding

Pleidooi voor fiets met zijwielen voor ouderen

actueel

Als automobilist denk je het dagelijks en nu wordt het gestaafd door onderzoek: fietsers overschatten hun stuurmanskunst schromelijk. En dat geldt zowel voor jonge als voor oudere fietsers, zij het dat het bij de laatste groep de verkeersveiligheid meer in het geding is, bijvoorbeeld omdat ze corrigerende stuurbewegingen moeten uitvoeren. Een speciale fiets voor ouderen met een achteruitkijkspiegel, drie wielen, beweegbaar zadel en een apparaat waarbij de fiets altijd in balans blijft, kunnen een bijdrage leveren aan veiliger fietsen voor 65-plussers. 

Dit concluderen de SWOV en de TU-Delft in een onderzoek naar de verkeersveiligheid van fietsers. Hiervoor reden 31 oudere (65plus) en 30  fietsers tussen 30 en 45 jaar op een parcours op een gewone en een elektrische fiets die was uitgerust met instrumenten om de fiets- en andere bewegingen te meten. Een van de conclusies is dat de meesten beter denken te kunnen rijden dan ze kunnen. Een andere conclusie is dat 65-plussers  meer corrigeren met stuurbewegingen en vaker het lichaam wat laten overhellen. 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 16 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1