Afbeelding

Ouderen worden amper bereikt met verkeerseducatie

actueel

Er is nog een wereld te winnen onder ouderen, want slechts een klein deel van de 60-plussers wordt bereikt met verkeerslessen. Bijkomend probleem is dat veel verkeerslessen voor ouderen zich richten op het opfrissen van verkeersregels en kennis. Omdat dit gedrag voor een groot deel is geautomatiseerd en onbewust wordt gedaan, is het heel lastig om ouderen te bewegen tot ander verkeersgedrag. Bovendien geldt dat de groep die wel wordt bereikt, doorgaans gemotiveerd is om bijgespijkerd te worden. De groep ouderen bij wie de kennis mogelijk is verslapt maar die het allemaal wel geloven, is vele malen groter.

Dit staat in de studie 'Verkeersveiligheid ouderen Interventies voor beperking van verkeersrisico's bij ouderen anno 2015', die is opgesteld door Rijkswaterstaat. Aanleiding is het feit dat steeds meer ouderen betrokken raken bij ongevallen. 
In een groeiend aantal gemeenten krijgen ouderen daarom verkeerseducatie aangeboden, maar dit wordt slechts mondjesmaat afgenomen.Ter illustratie: In de gemeente doen jaarlijks 150 mensen mee aan de zogenaamde BROEM-cursus voor oudere automobilisten, oftewel 1,6 procent van het aantal 65+-ers in de gemeente. En in Veendam volgt jaarlijks 0,5 procent een scootmobielcursus, terwijl het met fietsvaardigheidstrainingen nog beroerder is gesteld.
In het rapport wordt onder andere gepleit om bij de keuring van automobilisten vanaf 75 jaar meer aan voorlichting te doen.

Afbeelding
Minister Harbers wil gedoogconstructie zwaardere elektrische bestelwagens toch op 1 juli beëindigen 27 mrt, 04:23 1
Afbeelding
Bijna 60 procent automobilisten gebruikt mobiel apparaat achter het stuur 26 mrt, 14:46 2
Afbeelding
Nieuw tv-programma De Rijles volgt instructeurs en hun leerlingen 22 mrt, 14:33 8
Afbeelding
Belasting zware motorrijtuigen geldt vanaf april ook voor lesvrachtwagen 21 mrt, 15:16 1
Afbeelding
TLN: 'Gedoogregeling besturen zware elektrische bestelwagens met B-rijbewijs moet wetgeving worden' 20 mrt, 19:13 2
Afbeelding
Aandeel elektrisch in autoleasepark gegroeid naar kwart, maar vraag is 'Blijft dit zo doorgaan?' 19 mrt, 13:47 1