Afbeelding

'Cursisten zien nut verplichte cursus alcohol niet'

actueel

De afschaffing van het alcoholslot leidt tot meer deelnemers aan de verplichte cursussen om het alcoholmisbruik onder alcoholisten in te dammen. Maar of dit ook leidt tot een structurele oplossing, is zeer de vraag. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen (onder andere bekend van zijn column in Rij-instructie) beschouwt de cursus in elk geval niet als dé oplossing om de hardnekkige alcoholist uit de auto te houden. "Of het ook echt gedrag verandert, daar zijn de resultaten niet eenduidig over", laat hij weten.

Wie met teveel alcohol achter het stuur wordt aangehouden, loopt de kans dat er een verplichte cursus moet worden gevolgd. De EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) is een tweedaagse cursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. Mensen met een relatief laag maar nog altijd veel te hoog promillage en beginnende bestuurders kunnen naar de LEMA cursus (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer), een soort 'light version' van de EMA. Het CBR verzorgt deze cursussen. Afgelopen jaar is, zo laat het CBR weten, het aantal cursisten met 10 procent gestegen als gevolg van het stopzetten van het Alcoholslot Programma. 
De cursus is verplicht en de overtreder moet deze zelf betalen en er vrij voor nemen. Bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. En in dit laatste zit 'm de kneep. "Veel enthousiaste deelnemers zijn er echter niet, blijkt uit een evaluatiestudie. De cursisten zien vaak de noodzaak van de cursus niet in en balen van de hoge kosten die ze moeten maken en de vrije dagen die ze kwijt zijn. De meeste deelnemers gaan zodoende met veel weerstand de cursus in en staan onvoldoende open voor de boodschap die er wordt uitgedragen", aldus Tertoolen.
 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 11 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1