Afbeelding

E-bike verdringt brom- en snorfiets en scooter

actueel

Het is zeer de vraag hoe lang mensen nog een brommer, scooter of snorfiets zullen aanschaffen nu de opmars van de elektrische fiets niet te stuiten is. Rijschoolhouders moeten zich in elk geval niet rijk rekenen met hun rij- en theorielessen voor het AM-examen want alles duidt erop dat het aantal AM-examens bij het CBR de komende jaren drastisch zal dalen. De E-bike is namelijk ultra hot.

In Nederland zijn al ruim 1,3 miljoen E-bikes verkocht en dit lijkt nog maar het begin. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren en zelfs schoolgaande kinderen ontdekken de voordelen van de E-bike. En voor wie het allemaal niet snel genoeg gaat,. Is er sinds enige tijd de hogesnelheidsfiets zoals de speed pedelec: een elektrische fiets waarmee met gemak snelheden van 45 km/uur worden gehaald. Ook deze wordt steeds populairder.
Los van alle andere voordelen (goed voor het milieu en de gezondheid en een E-bike is veelal goedkoper dan een brommer of scooter), is er het grote voordeel dat je voor een E-bike geen rijbewijs nodig hebt en dat er geen helmplicht is. Kopen en wegrijden is het devies en dat trekt hele horden Nederlanders aan. En dat is op den duur killing voor de rijscholensector. 

Ook andere infrastructuur
De opmars van de E-bike heeft niet alleen gevolgen voor het aantal AM-examens en dus het aantal rijlessen voor brom- en snorfietsen en scooters, maar ook voor de infrastructuur. Richard ter Avest, senior adviseur mobiliteit en ruimte bij adviesbureau Goudappel Coffeng pleitten deze week in dagblad Trouw, voor meer fietsasfalt. "Ik ben voor meer fietsasfalt, voor fietssnelwegen zonder kruisingen die de reistijd verkorten. Het omslagpunt in reistijd ligt rond 30 minuten. Met zo'n snelle e-bike op een fietssnelweg haal je in die tijd een woon-werkafstand van 15 kilometer", laat hij optekenen.  
 

Afbeelding
Nieuw kentekenbewijs met aantal aanpassingen vanaf half juni uitgegeven 2 uur geleden
Hyundai werkt ook aan de ontwikkeling van auto's op waterstof.
Overheid werkt samen met Kia en Hyundai om auto's veiliger en duurzamer te maken 24 apr, 16:15
Afbeelding
Minister van der Wal: 'Nederland kan zich 130 km/uur niet veroorloven' 22 apr, 15:57
Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 19 apr, 14:08
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs 18 apr, 15:16
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1