Afbeelding

Koos Spee pleit voor periodieke rijtest voor ouderen

actueel

De roep om een periodieke fysieke rijtest - noem het een rijbewijs-APK - na een bepaalde leeftijd neemt toe. Vandaag pleitte voormalig verkeersofficier Koos Spee voor de camera's van 'Nieuwsuur' ervoor ouderen om de zoveel jaar 'een uurtje met een instructeur' te laten rijden om erachter te komen of er nog veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen. Ook Veilig Verkeer Nederland (VN) is hier een verklaard voorstander van. Tijdens de opfriscursussen die VVN verzorgt, blijkt regelmatig dat ouderen heel veel regels niet weten of niet meer weten.

Aanleiding voor het item in 'Nieuwsuur' zijn vandaag door het CBS gepresenteerde gegevens waaruit blijkt dat huishoudens waar beiden de pensioengerechtigde leeftijd hebben de helft minder auto rijden dan niet-gepensioneerde huishoudens. Het autobezit en het aantal gereden kilometers nemen sterk af met de leeftijd, zo blijkt, en ook wordt minder gereden door ouderen op het moment dat ze alleen zijn.
Deze cijfers zeggen Spee op zich niet zo veel, zo zei hij vanavond. Het gaat wat hem betreft om het aantal ongevallen. En wat hem betreft geldt ook dat naarmate iemand minder rijdt, hij of zij minder ervaring overhoudt. 

Afbeelding
Nederlanders keren zich af van elektrische auto 1 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking LTO en BOVAG voor T-rijbewijs gisteren
Afbeelding
Bij reserveren praktijkexamen is geldig theoriecertificaat verplicht 17 apr, 13:37 1
Afbeelding
'Halvering aantal verkeersslachtoffers is niet realistisch' 15 apr, 15:48 2
Afbeelding
'Ik denk dat iedereen het erover eens is dat hogere-ordevaardigheden een structurele plek in de rijopleiding zullen moeten krijgen' 12 apr, 12:03 1
Afbeelding
Nieuwe testvragen in theorie B met kort filmpje 11 apr, 16:56 1