Logo rij-instructie.nl

'Neem ouderen hun mobiliteit niet af'

  actueel

Neem ouderen niet hun mobiliteit af en ga als maatschappij zorgvuldig om met oudere verkeersdeelnemers. Dit stelt verkeerspsycholoog prof. dr. Dick de Waard in een interview in Rij-instructie. Hij ziet als ideaal dat er mobiliteitscentra komen waar bij iedereen periodiek wordt getoetst of zij of hij nog kan autorijden en de regels nog kent.

"Ik ben er voorstander van dat er elke vijf of tien jaar een test wordt afgenomen waarbij een onafhankelijke expert oordeelt of je nog rijgeschikt bent" zegt De Waard, die sinds 1 juni 2015 adjunct-hoogleraar Verkeerspsychologie en Mobiliteitsbehoud is aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Je kunt dan denken aan speciale mobiliteitscentra waar de testen worden uitgevoerd."
Verder stelt hij onder andere het leeftijdcriterium ter discussie. "Het leeftijdscriterium is arbitrair, want er zijn mensen van 40 die niet goed functioneren, terwijl er zijn van 80 die niets mankeren. Een veel beter systeem is dat iedereen regelmatig wordt getest. Je haalt nu je rijbewijs wanneer je 17 of 18 bent en kunt, tenzij je iets mankeert, vervolgens doorrijden tot je 75ste zonder dat ook maar iemand onderzoekt of dat nog wenselijk is of zelfs gevaar oplevert.

Het uitgebreide interview met Dick de Waard staat in Rij-instructie die vandaag of morgen op de mat valt bij de abonnees.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten