Logo rij-instructie.nl

15 mei D-day: minister krijgt dan aanbevelingen voor verbeteringen in de branche

  actueel

Het project 'Samen Sterk' dat momenteel in volle gang is, moet begin mei een eindstuk opleveren (een zogenoemd Startdocument+) dat op 15 mei wordt aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Wat roerganger Ruud Rutten en projectleider Roland van Roermund betreft, wordt dit een branchehappening, maar het programma moet nog worden ingevuld. Als de voortekenen niet bedriegen, heeft het er veel weg van dat de sector opnieuw wordt uitgevonden.

Dit zeggen beiden in de komende editie van Rij-instructie die zaterdag bij de abonnees op de mat ligt. Daarin gaat met name Van Roermund, die gevraagd is de kar te trekken, uitgebreid in op het project 'Samen Sterk' en de kansen die dit biedt. Bij dit project zijn alle belangrijke partijen in de branche vertegenwoordigd.

Nadat op 7 november het project van start ging, buigen drie projectteams zich over een aantal thema's waarbij het uitgangspunt is dat er geen heilige huisjes zijn en dat alles bespreekbaar is. Hierbij zijn de kleuren van de Nederlandse vlag gebuikt.
- Het rode team houdt zich bezig met de opleiding van rijinstructeurs als professionals en daarin wordt het hele spectrum van instroom-doorstroom-uitstroom meegenomen. Van Roermund: "Dit team richt zich tot in detail op de keten die een instructeur (misschien wel blijvend) moet doorlopen."

- Het witte team richt zich op het thema 'Examengestuurd opleiden vervangen door een learning-en-development-leermodel'. "Deze partijen vragen zich af of een examengestuurd model zoals we dat nu hebben nog wel van deze tijd is en zo niet, wat daar dan voor in de plaats moet komen. En dat is helemaal geen rare vraag. Ook in het onderwijs zelf, zowel in Nederland als in andere landen, vragen ze zich af of het huidige model niet moet worden vervangen door een ander model, dus waarom zouden wij dat niet doen?"

-Team blauw houdt zich bezig met innovatie en met, zoals Van Roermund het omschrijft, de 'vrijheid van onderwijs en ondernemerschap in relatie tot de consument'. "Daarin worden bijvoorbeeld zaken meegenomen als: wat mag je van iemand verwachten aan wie je je dochter van 16 meegeeft?, alsook: wat is een goede rijschool en hoe herken je die?"

In de komende editie van Rij-instructie staat een uitgebreide toelichting.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten