Logo rij-instructie.nl
Is je smatphone gebruiken tijdens autorijden roekeloos? Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dit zeker.
Is je smatphone gebruiken tijdens autorijden roekeloos? Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dit zeker. (Foto: )

Van appen achter het stuur ga je langzamer én slordiger rijden

  actueel

Automobilisten rijden langzamer rijden tijdens ritten waarin ze appen achter het stuur dan wanneer ze niet appen, maar desalniettemin variëren ze meer in gereden snelheid, slingeren ze meer en kijken ze minder in de spiegels. verder blijkt dat er geen verschil is tussen 'handheld' appen of wanneer deze in een houder staat.

Dit blijkt uit onderzoek van de SWOV. dat een houder zaligmakend is, wordt in het onderzoek weerlegd. De totale duur dat tijdens het appen op de smartphone werd gekeken was bij appen met de telefoon in de houder zelfs langer dan bij appen met de telefoon in de hand. Ook werden er tijdens het appen met de telefoon in de houder meer blikken op de smartphone geworpen dan tijdens appen met de telefoon in de hand.
"De bevindingen wijzen erop dat appen onafhankelijk van de positie van de telefoon invloed heeft op motorische, visuele en cognitieve aspecten van autorijden. Er is dus geen reden om aan te nemen dat het veiliger is om tijdens het autorijden de telefoon in de houder te bedienen dan in de hand. Deze problemen komen voor bij jong en oud, man en vrouw en zowel ervaren als onervaren appers", laat de SWOv weten.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten