Logo rij-instructie.nl
Foto:

Andere weggebruikers en slaperigheid leiden meer af dan de smartphone

  actueel

De capriolen van andere weggebruikers (38%) en slaperigheid (24%) zorgen voor de meeste afleiding in het verkeer. De smartphone staat pas op de vierde plaats.

Dit blijkt uit een onderzoek van online verzekeraar Online verzekeraar Allianz Direct (voorheen Allsecur).
Driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs wordt weleens afgeleid in het verkeer (72%), waarbij vijfenzestigplussers (64%) over het algemeen minder vaak worden afgeleid dan automobilisten tot dertig jaar (86%). Zo wordt deze jongere generatie vaker afgeleid door slaperigheid (38%) en hun smartphone (29%) dan Nederlanders van 65 jaar en ouder (respectievelijk 19% en 11%). Door welke andere zaken worden Nederlandse automobilisten afgeleid achter het stuur? Dit is de top zeven:

1. Andere weggebruikers (38%)
2. Slaperigheid achter het stuur (24%)
3. Werk aan de weg (23%)
4. Smartphone (18%)
5. Kinderen in de auto (16%)
6. Tegemoetkomend verkeer (16%)
7 Billboards (15%).

Stedelingen vaker afgeleid door billboards

Het blijkt dat 15 procent van de automobilisten weleens wordt afgeleid door billboards langs de weg, waarbij bestuurders woonachtig in de drie grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (25%) vaker worden afgeleid door billboards dan automobilisten in andere regio's van Nederland (gemiddeld 14%). Daarnaast blijken mannen (41%) iets vaker geïnteresseerd te zijn in het doen en laten van hun medeweggebruikers dan vrouwen (35%). Ook laten mannen (12%) zich vaker afleiden door werkgerelateerde zaken, zoals e-mails en appjes, dan vrouwen (4%).

 

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten