Logo rij-instructie.nl

BOVAG pleit voor integratie ADAS in rijles en rij-examen

  actueel

BOVAG gaat zich samen met CBR en IBKI hard maken om de meest gebruikte ADAS-systemen gefaseerd en betaalbaar te integreren in het rij-onderwijs en -examen. 

Dit laat BOVAG weten naar aanleiding van het rapport ' Wie stuurt - Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer?' van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, waaruit blijkt dat de bijdrage van rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) aan de verkeersveiligheid onvoldoende is. De Onderzoeksraad daagde onder andere de BOVAG uit om stelling te nemen en die handschoen heeft de organisatie direct opgepakt. 

Voorlichting via YouTube

BOVAG tekende deze zomer al het ADAS Convenant van de ADAS Alliantie, waarin 51 organisaties zich inzetten voor het verhogen van veilig gebruik van ADAS. De rol van BOVAG zal voornamelijk voorlichtend zijn. Via instructables op YouTube en BOVAG.nl over ADAS-systemen worden consumenten geïnformeerd over de werking van deze systemen. Ook kunnen leden op hun beurt klanten van meer informatie voorzien, die door BOVAG wordt aangedragen.
Daarnaast zal BOVAG zich samen met partijen als het CBR en IBKI inzetten om de meest gebruikte ADAS-systemen gefaseerd en betaalbaar te integreren in het rijonderwijs en -examen.
Ten slotte benadrukt BOVAG dat een uniforme benaming van systemen, evenals een gelijke functionaliteit kan helpen om de informatie bij de consument te laten beklijven. BOVAG zal hier een actieve bijdrage aan leveren, maar heeft daarvoor wel hulp nodig van andere partners in de ADAS-alliantie.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten