Logo rij-instructie.nl
Foto:

Verkeershufters vanaf 1 januari harder aangepakt

  actueel

Verkeershufters die ernstige verkeersdelicten plegen kunnen zwaarder worden gestraft. Dit is het gevolg van het feit dat de Eerste kamer deze wet heeft aangenomen. Deze treedt op 1 januari 2020 in werking.

Het is menigeen en ook politici al jaren een doorn in het oog dat mensen die ernstige verkeersdelicten plegen daar vaak 'mee weg komen.' Minister van justitie Ferd Grapperhaus heeft er echter voor gezorgd dat dit onderwerp op de agenda kwam, want hij vindt deze automobilisten zeer gevaarlijk, ook als zij geen ongeluk veroorzaken.
Vanaf 1 januari worden vel straffen zwaarder. De maximale straf voor gevaarlijk rijden gaat bijvoorbeeld van 2 naar 6 maanden, ongeacht letsel of schade. Verder komt er een maximale gevangenisstraf van twee jaar voor zeer gevaarlijk rijgedrag, waarbij automobilisten opzettelijk verkeersregels ernstig overtreden, zonder de veiligheid van anderen in acht te nemen. Het moet wel gaan om een mix van overtredingen. Ook het begrip roekeloos rijden is nader omschreven en de maximale straffen voor rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder geldig rijbewijs worden verhoogd van drie naar twaalf maanden.

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten