Logo rij-instructie.nl
Foto:

Minister verzweeg dat Stint bij typegoedkeuring al niet voldeed

  actueel

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft wat uit te leggen aan onder andere de Tweede Kamer. Volgens berichtgeving bij RTL Nieuws heeft zij namelijk verzwegen dat bij de oorspronkelijke typegoedkeuring van de Stint in 2011 al bleek dat het voertuig niet aan alle eisen voldeed.

Ongeveer een jaar geleden kwamen bij een ongeluk met een Stint in Oss vier kinderen om het leven, hetgeen aanleiding was om het vooral bij kinderopvangcentra populaire vervoermiddel in de ban te doen. De Stint is inmiddels aangepast, maar mag nog steeds de weg niet op.

Niet voldeed
Volgens RTL Nieuws lieten de RDW en het ministerie van IenW de Stint toe op de openbare weg, terwijl vaststond dat het vervoermiddel niet alle veiligheidseisen voldeed. Uit onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat bij de keuring van de Stint een verkeerde berekening is gebruikt. Die berekening was gemaakt op basis van concepteisen, die later niet bleken te kloppen. Dat wisten het ministerie en de RDW al in het voorjaar van 2011, maar toch hielden ze niet tegen dat de Stint in september van dat jaar met de verkeerde eisen door de keuring kwam.
Het ministerie en de RDW pasten een maand daarna, op 28 oktober 2011, de eisen voor de keuring aan met de juiste eisen voor remvertraging, maar lieten de Stint niet opnieuw keuren. In april 2012 werd de toelating van de stint officieel bekendgemaakt in de Staatscourant.

Het document met de eisen werd ook niet verstrekt aan de fabrikant van de stint. Pas dit voorjaar informeerde (.pdf-bestand) de minister de fabrikant dat de keuring van de stint in 2011 helemaal niet voldeed. Ook die brief werd niet openbaar gemaakt. 

Bron: RTL Nieuws

Hans Peijs
Hoofdredacteur Rij-Instructie
Meer berichten